Ce trebuie sa stim pentru a actiona eficient pentru scaderea duritatii apei?
Duritatea apei de la robinet sau alimentarea masinii de spalat.
Apa dura este bogata in minerale dizolvate (spre deosebire de apa moale). Duritatea apei creste pe masura ce creste concentratia sarurilor din apa si in special cele de Calciu si Magneziu.
Duritatea apei se datoreaza interactiunii apei cu solul si rocile. Apa fiind un solvent universal puternic, in timpul trecerii, preia in solutie cantitati mici de minerale.
Exista un consens general in faptul ca:
• apa de baut dura nu reprezinta un risc pentru sanatatea umana;
• apa potabila poate fi o sursa importanta de minerale pentru organism.
In acest context Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda valori minime si maxime pentru continutul de calciu si magneziu din apa potabila.
Am putea concluziona ca duritatea apei de baut este mai importanta din punct de vedere estetic si al gustului decat din punct de vedere al efectelor acesteia asupra sanatatii.
Cum actioneaza apa dura?
Din punct de vedere economic apa dura produce inconveniente si costuri suplimentare la nivel casnic:
• imbaiatul in apa dura lasa o pelicula lipiciasa de sapun pe piele. Aceasta impiedica clatirea si provoaca iritatii. Parul ramane imbacsit si sarmos;
• impreuna cu sapunul formeaza saruri insolubile care se depun pe obiectele sanitare;
• rufele nu se curata indeajuns, isi pierd stralucirea si culoarea si necesita mai mult detergent;
• aparatele casnice se strica mai repede, depunerile de calcar reduc conductibilitatea termica si implicit randamentul;
• depunerile de piatra pe tevi reduc in timp debitul apei. Pe de alta parte exista si un avantaj prin faptul ca aceste depuneri protejeaza tevile de coroziune si de trecerea in apa a materialelor din compozitia acestora;
Cum actioneaza dedurizatoarele?
Majoritatea dedurizatoarelor care se gasesc pe piata functioneaza pe baza de rasini schimbatoare de ioni. Acestea retin Calciul si Magneziul si elibereaza Sodiu in schimb. Desi mai realizeaza si o prefiltrare a apei trebuie tinut cont de urmatoarele aspecte:
• acestea imbogatesc apa cu sodiu care daca depaseste anumite cantitati este daunator sanatatii mai ales pentru hipertensivi;
• dedurizatoarele nu trebuie confundate cu filtrele de apa. Filtrele de apa imbunatatesc toti parametrii apei prin eliminarea clorului, turbiditatii, parazitilor, poluantilor, etc. Dedurizatoarele realizeaza doar o filtrare grosiera a apei.
Se mai gasesc dedurizatoare care se folosesc de un adaos de chimicale pentru a reduce duritatea. Dedurizatoare pe baza de precipitate pot folosi soda si borax iar dedurizatoarele pe baza de nonprecipitate folosesc fosfati.
Destul de des intalnite sunt asa numitele Filtre anticalcar care sunt dispozitive magnetice care se monteaza pe tevile de apa si care ar trebui sa schimbe structura cristalelor de calciu din apa.
Bine de stiut:
• daca instalati un dedurizator in casa este bine sa lasati un robinet la care sa aveti apa potabila nededurizata;
• in zonele cu apa moale este bine sa realizati o monitorizare mai atenta a nivelurilor de Ca si Mg din organism si daca este cazul compensarea lipsei acestora pe alte cai.